ΕΜΠΟΛΑ: Λήξη συναγερμού στο λιμάνι του Πειραιά για πιθανό κρούσμα Εμπολα

(upd)Δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα το περιστατικό με ναυτικό που βρίσκεται σε εμπύρετη κατάσταση ενώ επιβαίνει σε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων που απέπλευσε από τη Γουϊνέα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας.

Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πλοίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και λιμενικές αρχές της χώρας από πληροφορία ότι μέλος του πληρώματος δεξαμενόπλοιου που κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό του Έμπολα.

Tο πλοίο «Μάγδα Π.» της εταιρείας «Common Progress» με ελληνική σημαία, προέρχεται από η Γουινέα και έχει ως τελικό σταθμό την Ουκρανία. Ο Έλληνας πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου «Μάγδα Π.», ενημέρωσε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές ότι ένα μέλος του πληρώματος έχει επί τέσσερις ημέρες υψηλό πυρετό και αιματουρία.

Αφού το πλοίο φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, απογευματινές ώρες Δευτέρας, ομάδα γιατρών θα επιβεί στο πλοίο προκειμένου να εξετάσει τον Φιλιππινέζο ναυτικό.