ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μείωση 15% στον ΕΦΚ διεκδικεί η κυβέρνηση από την τρόικα

Αίτημα στην τρόικα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, προτίθεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα συνοδευτεί με αναλυτικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν την εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από τον Οκτώβριο 2012 έως και σήμερα.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα από τον Ιούλιο

Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση εισέρχεται σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο οποίος θεωρείται από τους κρισιμότερους, καθώς θα περιλαμβάνει και τις συζητήσεις για την περαιτέρω διευθέτηση του χρέους.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί σε τρία στάδια και βασική προϋπόθεση για να τελεσφορήσει, είναι η εφαρμογή του Μνημονίου.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ζητείται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις βελτιώσεις στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, καθώς είναι δεδομένο ότι όλο περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Στη συνέχεια, με την 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.