ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ…ΣΚΑΦΑΤΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

SKAFH ANAPSIXHSΤο τέλος  αφορά μόνο τον πλου και την παραμονή στη χώρα μας όλων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Τέλος Πλεύσης και Παραμονής, θα επιβάλλεται σε όλα τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, με το που πιάνουν ελληνικό λιμάνι, θα επιμερίζεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής του πλοίου σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του σκάφους αναψυχής, ανεξαρτήτως αν είναι φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία.

Από το Τέλος θα εξαιρούνται, επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ανεξαρτήτως μήκους, μηχανοκίνητα ιδιωτικά έως 12 μέτρα και ιστιοφόρα ιδιωτικά έως 15 μέτρα, με ελληνική σημαία ή σημαία χώρας της Ε.Ε.

Για τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά πλοία αναψυχής πάνω από 12 μέτρα, το τέλος κυμαίνεται από 200 έως και 500 ευρώ ανά μέτρο και για τα ιστιοφόρα άνω των 15 μέτρων από 200 έως και 400 ευρώ ανά μέτρο.

Το κλειδί επί της ουσίας δεν είναι η επιβολή ενός νέου φόρου, καθώς κανένας νέος φόρος δεν φέρνει τουρίστες, θέσεις εργασίας ή ανάπτυξη, αλλά των φόρων που παράλληλα καταργούνται.

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α’)» αναφέρεται στην υπό κατάθεση νομοθετική διάταξη, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τροπολογία για την καθιέρωση Τέλους Πλεύσης και Παραμονής, η οποία κατατέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βουλή και αποσύρθηκε λίγες ημέρες αργότερα χωρίς αιτιολογία.

Ποιοι φόροι καταργούνται

Επί της ουσίας, το Τέλος Πλεύσης και Παραμονής, θα αντικαταστήσει τον παρεμφερή αλλά επαχθέστερο «ειδικό φόρο ιδιωτικών πλοίων αναψυχής», τον φόρο πολυτελείας 10% κατά την αγορά και το τέλος πολυτελούς διαβίωσης. Τρεις φόροι αντικαθίστανται από έναν ο οποίος είναι μερική τροποποίηση ισχύοντος φόρου, επομένως ο κλάδος φορο-ελαφρύνεται, προς όφελος του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Για την ιστορία ο Ειδικός Φόρος Ιδιωτικών Πλοίων επιβάλλεται σήμερα σε μηχανοκίνητα άνω των 10 μέτρων, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ το μέτρο και σε ιστιοφόρα πάνω από 15 μέτρα με 200 έως 600 ευρώ το μέτρο. Παρ’ ότι προβλέπεται, όπως και στο νέο φόρο, στέρηση απόπλου σε όποιον δεν τον καταβάλλει, έχει αποδώσει πενταροδεκάρες στα ταμεία του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR