ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Σε αυτό το τραπέζι κρίνεται η τύχη της Ελλάδας και η αξιοπρέπεια της Ευρώπης

 

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες (συνεχής ενημέρωση)Σήμερα Παρασκευή οι αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό.

Το βράδι της Πέμπτης, στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου Κορυφής  οι ηγέτες  θέτουν τις κόκκινες γραμμές τους. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ συναντά αμέσως μετά τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ.Νταβούτογλου, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν το πρωί της Παρασκευής μία “συμφωνία – λύση”.
«Περιμένουμε δύσκολες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής» δηλώνει το περιβάλλον Τουσκ.
«Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την κινητοποίηση διοικητικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με δικαστές, διερμηνείς, μεταφραστές και διοικητικούς υπαλλήλους της Frontex. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η στελέχωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα με νομικά καταρτισμένο προσωπικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανάλυση της κάθε αίτησης ασύλου.
«Όλο αυτό γίνεται με την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της, και θα υπάρξει τεράστια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Η εναλλακτική σε αυτό είναι οι πολλές Ειδομένες», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος..

Από την πλευρά της Ελλάδας, πρέπει να γίνουν νομικές αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα προέλευσης και να ισχύσει το καθεστώς της επανεισδοχής και επιστροφής μεταναστών.

Επίσης, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει και αυτή σε νομικές αλλαγές, έτσι ώστε να αναγνωρίσει και τους Ιρακινούς ως πρόσφυγες και να τους παρέχει την κατάλληλη κάλυψη, και να ενσωματώσει στο δίκαιό της την Συνθήκη της Γενεύης.

Αν γίνει δεκτή η αρχή της επαναπροώθησης, η υλοποίησή της θέτει πολλά ηθικά προβλήματα. Οι όροι που θέτει η Αγκυρα (νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ) κάνουν πολλούς ηγέτες να αντιδρούν. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. «»Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας», δήλωσε.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΠΡΙΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν δυσκολίες εντός της ΕΕ ως προς την ικανοποίηση των όρων (της τουρκικής πρότασης)» δήλωσε ο Νταβούτογλου από το αεροδρόμιο της Αγκυρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Τα συζητήσαμε με τη γερμανιδα καγκελάριο τηλεφωνικώς την περασμένη εβδομάδα και με τον Ντ.Τουσκ, όταν επισκέφθηκε την Αγκυρα» είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για μετανάστες.

«Δεν θα δεχτούμε μια πρόταση που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή για μετανάστες. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μετανάστες»