Πάνω από τα 10 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο κρατικό χρέος με αρνητική απόδοση

Fitch

Υπερέβη τα 10 τρισ. δολάρια το μέγεθος του παγκόσμιου κρατικού χρέους με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά τον Μάιο,  σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση έφτασε στα 10,4 τρισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου, δηλαδή κατά 5% παραπάνω από τα 9,9 τρισ. στις 25 Απριλίου, οπότε ο οίκος είχε υπολογίσει ξανά το ποσό.

Όπως αναφέρει σχετική έκθεση που ο Fitch δημοσίευσε την Πέμπτη, το χρέος αυτό εκτείνεται σε 14 χώρες, με την Ιαπωνία να είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ομολόγων με αρνητική απόδοση. Από το σύνολο των 10,4 τρισ., τα 7,3 αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμο χρέος και τα 3,1 τρισ. δολάρια σε βραχυπρόθεσμο.

Το χρέος με απόδοση κάτω του μηδενός έχει αυξηθεί απότομα φέτος, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει μη συμβατικές πολιτικές όπως τα αρνητικά επιτόκια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξάφνιασε τον Ιανουάριο τις αγορές μετατοπίζοντας τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος και πιέζοντας τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων απότομα και σημαντικά χαμηλότερα, θυμίζει το MarketWatch.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επίσης έχουν αυξήσει τη ζήτηση για κυβερνητικό χρέος προκειμένου να ανταποκριθούν σε ρυθμιστικές απαιτήσεις, πράγμα που επίσης επηρεάζει τις αποδόσεις, τόνισε ο Fitch.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός ιαπωνικών και ιταλικών χρεογράφων με αποδόσεις κάτω του μηδενός ήταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες για τις μηνιαίες αλλαγές», ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου, με τον Robert Grossman επικεφαλής.