“Πάρτε μέτρα για να πάρετε λεφτά τον Μάρτιο” – Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στους F.T

 

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την υιοθέτηση κάποιων εκ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τους ζητούν οι δανειστές της αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος της χρηματοδότησης, με φόντο το “βουνό” πληρωμών για τον Μάρτιο, προειδοποιεί ο Γ.Ντάισελμπλουμ , με συνέντευξή του στους Financial Times.

“Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι αυτό: προσπαθήστε να αρχίστε το πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων”.

Υπάρχουν στοιχεία του προγράμματος που μπορούν να αρχίσουν ακόμα και σήμερα, τονίζει ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup. “Aν γίνει αυτό (οι πρώτες μεταρρυθμίσεις), τότε μέσα στον Μάρτιο ίσως γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό απαιτεί πρόοδο όχι μόνο καλές προθέσεις”, τονίζει.

“Αν ξοδέψουμε δύο μήνες συζητήσεων, χωρίς να γίνεται τίποτα (από μέτρα) στο τέλος Απριλίου θα έχουμε μεγάλα προβλήματα”…

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, οι δηλώσεις του ολλανδού ΥΠΟΙΚ υποδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία στις Βρυξέλλες για μια ενδεχόμενη αδυναμία της Αθήνας να αποπληρώσει τα χρέη της και να καλύψει τις ανάγκες της, παρά την τετράμηνη παράταση που συμφώνησε.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της εάν η ΕΚΤ αίρει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που έχει επιβάλλει στην έκδοση ελληνικών γραμματίων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως στην ΕΚΤ φαίνονται απρόθυμοι να αίρουν το όριο αυτό, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν θεωρούν πρέπον να παρέχουν στην Ελλάδα της βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που της αρνούνται ρητά οι ευρωπαίοι εταίροι της.