ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης – Δεν ζητήσαμε δανεικά – ΠΟΥΤΙΝ: Συζητάμε για επενδύσεις σε ενέργεια, υποδομές

tsipras putin2
(upd)Στην ανάγκη αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκαν οι κ.κ. Πούτιν και Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο. 

Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να αναθερμανθούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο όσον αφορά ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο για τις εισαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα, τόνισε ότι δεν γίνεται να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων και της βιομηχανίας, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής», ανέφερε ο Πούτιν αν και ερωτωμενος σχετικα δεν προχωρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να γίνει διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν ετέθη αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα. «Συζητήσαμε την προοπτική συνεργασίας για ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα», τόνισε ο Βλ. Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει χρήματα. Το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και επομένως, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, εξήγησε.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία σέβεται τις συμφωνίες με την Ε.Ε. τόνισε ο Α. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας  έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη πολιτική.

Εάν μας ρίξουν στη θάλασσα, τότε το “καράβι” θα πέσει στα βράχια, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.  “Η Ελλάδα δεν είναι μία αποικία χρέους. Έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές και διπλωματικές συνεργασίες”, τόνισε.

«Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα. Συζητήσαμε για το πώς θα αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Συζητήσαμε για το πώς θα μπορούσαν να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι ρωσικές επενδύσεις, στον κλάδο των υποδομών και του τουρισμού και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα θα εξετάσει τη δυνατότητα κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού αερίου, το οποίο θα κομίζει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε αδιέξοδες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω το φαύλο κύκλο των κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν διήρκησε 2,5 ώρες.

Υπογραφή διμερών συμφωνιών

Τρεις συμφωνίες υπεγράφησαν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία:

– Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

– Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

– Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες

Η υποδοχή Τσίπρα στο Κρεμλίνο

Στο Κρεμλίνο υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι στόχος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.  Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία ήταν κάποτε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ωστόσο πλέον το διμερές εμπόριο έχει συρρικνωθεί κατά 40%. 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν την ζωή της για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα είχε αναλογικά τον μεγαλύτερο φόρο αίματος”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής”.

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα – Πούτιν

tsipras putin kremlinoΤον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μαζί με τον κ. Τσίπρα ταξίδεψε στη Μόσχα και η σύζυγός του, Μπέττυ Μπαζιάνα.

Τι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο Α. Τσίπρας

tsipras mosxa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ελληνορωσικές σχέσεις να μπουν σε ένα νέο πλαίσιο με τον Πρωθυπουργό μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS να χαρακτηρίζει ευκαιρία την επίσκεψή του στη Μόσχα τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη δύση και τη Ρωσία.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί πλήγμα και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η παράλογη – όπως σημείωσε – πολιτική των κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.Υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Στην ατζέντα θα βρεθούν μεταξύ άλλων πρώτον το θέμα της ενέργειας, με την Αθήνα να προσδοκά μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και σύμφωνα με ρωσικά πηγές είναι πιθανόν η Ρωσία να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του ρωσικού αερίου.Δεύτερον, σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ, θα τεθεί το θέμα των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά προϊόντα, κάτι που η Μόσχα επίσης βλέπει θετικά. Το τρίτο θέμα αφορά στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου, νότιος διάδρομος όπως ονομάζεται.Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο να αντιστραφεί η εικόνα, καθώς το 2014 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά 8%, με τα έσοδα να μειώνονται 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη θα συζητηθούν θέματα μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας, ενόψει και του αμοιβαίου αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας.Οι ηγέτες θα σταθούν όπως είναι φυσικό και στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας  καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Φόρος τιμής στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

tsipras mosxa2

 

 

Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν, εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπροστά στο Μνημείο, ο πρωθυπουργός, είχε σύντομη συνομιλία με την Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου και τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ζουν μόνιμα στη Μόσχα, Αλέξανδρο Διονυσιάδη και Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτόν τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ: