Παγκόσμια Τράπεζα: Πως ξεσπιτώνει εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα… της ανάπτυξης

katedafishΣυγκλονιστικά στοιχεία για τα επενδυτικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας που ευθύνονται για στρατιές εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτει η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετείχαν Τα Νέα μαζί με τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον πλανήτη.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι κατά την περίοδο 2004-2013 περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία κατεδαφίστηκαν, ή επηρεάστηκαν οικονομικά προς το χειρότερο εξαιτίας της ελλιπούς επίβλεψης των έργων από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν ή επηρεάστηκαν οικονομικά εντοπίζονται στο Βιετνάμ (πάνω από 1,2 εκατ.). Ακολουθεί η Κίνα με σχεδόν 1,1 εκατομμύριο και η Ινδία με περίπου 400.000.

Στην Αλβανία, χαρακτηριστική περίπτωση που επιβεβαιώνει την αδυναμία της Τράπεζας να επιβάλει τους κανόνες της, επηρεάστηκαν 1.680 άνθρωποι, ενώ στο πλαίσιο του Έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Καθαρισμού της Παράκτιας Ζώνης, επηρεάστηκαν προς το χειρότερο οι ζωές 103 ανθρώπων, ανάμεσά τους και έλληνες ομογενείς, οι οποίοι είδαν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής να γκρεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες.

 

Πηγή: in.gr