Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης: Την ξεχάσαμε κι αυτήν…

Αποτέλεσμα εικόνας για ημερα αποταμιευσης

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης η σημερινή, αλλά στην Ελλάδα όπου εορταζόταν κάποτε με το μοίρασμα… κουμπαράδων στα σχολεία,  όλα μοιάζουν να είναι διαφορετικά στον πιστωτικό τομέα, υπό την πίεση της κρίσης.

Άλλωστε, οι καταθέσεις στις τράπεζες στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας βρέθηκαν αρκετές  φορές στο ναδίρ: Όπως τον «αξέχαστο» Ιούλιο του 2015, οπότε το ύψος τους έπεσε στα 120,8  δις ευρώ ενώ χαρακτηριστικό είναι  ότι τον Απρίλιο  του 2017 λόγω της αβεβαιότητας για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και του μπαράζ φορολογικών  υποχρεώσεων που προηγήθηκε έφτασε  στα 118,9 δις ευρώ!

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι χωρίς τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) τα κρίσιμα διαστήματα που προηγήθηκαν της ένταξης της Ελλάδας στα τρία μνημόνια αντιστοίχως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε βρεθεί ενώπιον ακόμη πιο κρίσιμων προβλημάτων και από αυτά που ήδη. αντιμετώπισε

Παρά τη σχετική βελτίωση πάντως του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο του 2017 το ύψος των καταθέσεων  έφτασε τα 122,5 δις ευρώ.

Η προηγούμενη «βουτιά» έφερε την πτώση των καταθέσεων από τα 168,9 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 στα 154,3 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2012. Ακολούθησε μια ανοδική πορεία η οποία έφερε τις καταθέσεις στα 164,3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 προτού ακολουθήσει μια νέα καθοδική πορεία. Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς χαμηλότερος με το ποσό των καταθέσεων τον Δεκέμβριο  του 2011, όταν βρισκόταν στα 174,2 δις ευρώ, ενώ ένα χρόνο μόλις πριν και μεσούσης ήδη της κρίσης,  τον Δεκέμβριο του 2010, έφτανε στα 209,6 δις ευρώ!