Παραγωγή ρεκόρ στην ΕΕ για καλαμπόκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη

 Wheat_Fields_Wallpapers_laba.wsFoodbusiness.gr: Παραγωγή  ρεκόρ σε καλαμπόκι, σιτάρι και ελαιοκράμβη, αναμένεται να έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη σεζόν 2014/15. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η ΕΕ αναμένει παραγωγή καλαμποκιού ύψους 73,1 εκατ. τόνων. Η εκτίμηση αυτή είναι υψηλότερη κατά 14% σε σχέση με το ύψος της περυσινής παραγωγής. Η απόδοση εκτιμάται στους 7,62 τόνους ανά εκτάριο, 12,3% υψηλότερη από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Όπως αναφέρεται, η παραγωγή έχει ευεργετηθεί από τις άνω του μέσου όρου βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν από τον Ιούνιο και μετά. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας που καταγράφονται σε χώρες παραγωγής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας καθυστερούν την συγκομιδή. Εάν αυτό συνεχιστεί, εκτιμάται ότι παραγωγοί θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή μέσα στον χειμώνα.
Η εκτίμηση του USDA για το ύψος της συγκομιδής των δύο μεγαλύτερων χωρών παραγωγής (Γαλλία, Ιταλία) παραμένει αμετάβλητη, στους 17 και 8,2 εκατ. τόνους, αντίστοιχα.
Σιτάρι
Η εκτίμηση για την παραγωγή της Ε.Ε. σε σιτάρι ανέρχεται στους 155,4 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι. Όπως αναφέρεται, η μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής σημειώνεται στην Πολωνία, η οποία αναμένεται να φθάσει τους 11,2 εκατ. τόνους, 18% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Παραγωγή ρεκόρ, στους 8,1 εκατ. τόνους αναμένει και η Ρουμανία, 27,7 εκατ. τόνους αναμένει η Γερμανία, ενώ η Γαλλία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγή της Ε.Ε. αναμένει σοδειά ύψους 39,1 εκατ. τόνων, την μεγαλύτερη από το 2004/05.
Ελαιοκράμβη
H παραγωγή της Ε.Ε. σε ελαιοκράμβη αναμένεται για το 2014/15 στο ρεκόρ των 24 εκατ. τόνων, αυξημένη κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Οι αποδόσεις εκτιμώνται στους 3,54 τόνους ανά εκτάριο, 13% ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με το USDA, η σοδειά της Γερμανίας αναμένεται στους 6,25 εκατ. τόνους, της Γαλλίας στους 5,5 εκατ. τόνους και της Μ. Βρετανίας στους 2,5 εκατ. τόνους.

 

ΠΗΓΗ: Foodbusiness.gr