Παραιτείται ο Μόντι – Εκλογές στην Ιταλία- Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από δίωρη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μόντι έχει πρόθεση να παραιτηθεί εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μόντι πρόκειται να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στις Βρυξέλλες τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιταλία. Η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μία ακόμη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου σε συνδυασμό με… την πολιτική αστάθεια, μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» εξελίξεων και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί στην ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κοινοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.
Της γνωστοποίησης της απόφασης του Μόντι να παραιτηθεί προηγήθηκε η δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι επιστρέφει στην πολιτική, ενώ τόνισε πως «και πάλι το κάνω από αίσθημα ευθύνης». Ανέφερε μάλιστα πως το κόμμα του, ο Λαός της Ελευθερίας, προτίθεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ο «Καβαλιέρε» ξεκίνησε μάλιστα ήδη την προεκλογική του εκστρατεία, λέγοντας πως «παίρνω μέρος στο ματς για να κερδίσω, όχι για να πετύχω απλώς μια καλή επίδοση», ενώ για τον Μόντι είπε: «Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν».