Παυλόπουλος σε Ιερώνυμο: Η στάση σας στο Σκοπιανό ευνοεί την συναίνεση

Περίπου μισή ώρα διήρκησε η συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και έρχεται λίγες ώρες μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, με αντικείμενο το Σκοπιανό.

Κατά τη συζήτηση που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «εγρήγορση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα». Εξήρε την στάση της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα, μία στάση που – όπως τόνισε – δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, ενώ επιδιώκει την ευνόητη συναίνεση, «κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό αυτές τις ώρες».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως στον τόπο μας η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του πολιτισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας οφείλεται στην χριστιανική διδασκαλία. «Χριστιανική διδασκαλία, από πλευράς πολιτισμού αρχών, των οποίων ο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα είναι πηγή έμπνευσης και για τα θέματα αυτά. Και η Εκκλησία της Ελλάδος με τις αποφάσεις της και την πορεία της έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού.», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, «Όπως ξέρετε αυτό το θέμα, που μας απασχολεί, έχει κι άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική. Και για αυτό ήθελα να σας δω λίγο, για αυτό ακριβώς το θέμα της εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω από πλευράς της Εκκλησίας ως προς την εξέλιξη την εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και για αυτό είμαι κοντά σας».

«Πολύ περισσότερο», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά της Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο. Αυτό ας μην το λησμονάμε αυτές τις ώρες», κατέληξε.

Ο κ. Ιερώνυμος αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Τσίπρας: Σέβομαι τις ανησυχίες σας

Χθες ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους,  ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Ιερώνυμος: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.