Πετρέλαιο: Διχασμένοι οι αναλυτές για τις τιμές το 2018 – Στα 59 δολ. το βαρέλι

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο βαρελια κοκκινα

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2018, καθώς το 2017 πλησιάζει στη λήξη του με τον «μαύρο χρυσό» να σημειώνει ράλι καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ -σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη παγκόσμια ζήτηση- λειτουργούν υποστηρικτικά στην αγορά.

Σύμφωνα με το CNBC, το πετρέλαιο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα μέσα του 2015, υπερβαίνονται το ορόσημα των 60 δολ. ανά βαρέλι. Οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΟΠΕΚ προβλέπουν ότι η μείωση της προσφοράς θα παραμείνει σε ισχύ και ότι το παγκόσμια πλεόνασμα της προσφοράς θα εξαφανιστεί τελικά από την αγορά, ωστόσο, το outlook παρουσιάζει κάποια προβλήματα.

Οι αναλυτές δηλώνουν bullish όσον αφορά το πετρέλαιο κατά του πρώτο εξάμηνο του 2018. «Γνωρίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να δηλώνει την πρόθεση της να ιδιωτικοποιήσει μέρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco με μια αρχική δημόσια προσφορά που αναμένεται στα τέλη του 2018. Κατά συνέπεια, οι Σαουδάραβες θα έχουν ισχυρό κίνητρο να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας προς την πώληση.

Ο κίνδυνος για αυτό το outlook θα μπορούσε να γίνει εμφανής εάν η Ρωσία σταματήσει να συνεργάζεται, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα απόκλισης στην αποτελεσματικότητα των περικοπών.

Όσον αφορά το β΄εξάμηνο του έτους, το πετρέλαιο αναμένεται να υποχωρήσει έως το τέλος του 2018, πιθανότατα στα 58 με 61 δολ. ανά βαρέλι όσον αφορά το Brent. Πρώτα από όλα, εάν και όταν ολοκληρωθεί η πώληση της Saudi Aramco, οι Σαουδάραβες θα πρέπει να ασχοληθούν με την εγχώρια οικονομία τους, καθώς αυτές οι περικοπές έχουν επηρεάσει τους προϋπολογισμούς τους. Δεύτερον, αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται, ο ρυθμός αύξησης του μεριδίου αγορά το 2018 στα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλός. Μόλις, η χώρα σταματήσει τις περικοπές στην παραγωγή, η αγορά θα πλημμυρίσει και πάλι.

Ένα κραχ δεν αναμένεται εντός του 2018, διότι η ζήτηση θα συνεχίσει να επιβραδύνεται καθ’ όλο το έτος και θα είναι ευρέως υποστηρικτική.Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNBC, το 2018 δεν αναμένονται εκπλήξεις, ενώ η τιμή-στόχος για το τέλος του 2018 διαμορφώνεται στα 59 δολ. ανά βαρέλι.