“Πλακώνονται” Πατριαρχείο – Αρχιεπισκοπή για την πλούσια Μητρόπολη Ιωαννίνων – Η πρόταση του Απ.Κακλαμάνη

 

Ο πλούτος …σκανδαλίζει εδώ και αιώνες την Εκκλησία του Χριστού. Λογικό, η πλούσια, λόγω κληροδοτημάτων,  χηρεύουσα Μητρόπολη Ιωαννίνων, μετά το θάνατο του μακαριστού μητροπολίτη Θεόκλητου, να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για το ποιός θα είναι ο νέος Μητροπολίτης.

Στη διαμάχη παρεμβαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος προτείνει η διαχείριση των κληροδοτημάτων που σήμερα γίνεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη της πρωτεύουσας της Ηπείρου- να περάσει στον έλεγχο της πολιτείας.

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, ο Απόστολος Κακλαμάνης υπογραμμίζει:

«Εν όψει της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, το θέμα της μεγάλης περιουσίας των κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται η εν λόγω Μητρόπολη, εμφανίζεται και πάλι ως το «διακύβευμα» της εκλογής αυτής. Κακώς, βεβαίως, αφού η Ιερά  Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, για την καλύτερη επιλογή της, θα σταθμίσει πνευματικά και γενικώς ηθικής φύσεως και όχι υλικής φύσεως κριτήρια ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων».

»Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή του περαιτέρω σκανδαλισμού του λαού και αδίκων σχολίων εις βάρος της Εκκλησίας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επανέρχομαι στο θέμα της άμεσης επαναφοράς σε ισχύ και εφαρμογής του άρθρου 37 του νόμου 1473/1984, το οποίο σκανδαλωδώς παρέμεινε επί 20ετία, σχεδόν, εν υπνώσει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και ειδικότερα των υπουργών Οικονομικών μέχρι της κατάργησής του με το πρόσφατο νόμο 4182/2013 (άρθρο 82 παρ.1,2,3). Με το νόμο αυτό που ψήφισε το Τμήμα Διακοπής της Βουλής, η διαχείριση των κληροδοτημάτων της πόλης των Ιωαννίνων εξαιρείται από την εφαρμογή του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών. Συνεχίζεται έτσι, επί ένα, σχεδόν, αιώνα η παραβίαση της βούλησης των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών, που τα διέθεσαν προς αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού των Ιωαννίνων και εξακολουθεί  η διαχείριση αυτή σύμφωνα με τη νομοθεσία δύο δικτατοριών (Πάγκαλου και Μεταξά) από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με βάση έναν Κανονισμό της δικτατορίας Πάγκαλου (1926)».

»ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

αν θα εισηγηθούν στο παρόν Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής και ει δυνατόν προ της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας Πάγκαλου και Μεταξά και την επαναφορά σε ισχύ του ν. 1473/1984, ο οποίος, επαναλαμβάνω, σκανδαλωδώς παρέμεινε ανεφάρμοστος μέχρι και της τυπικής κατάργησής του πέρυσι με το ν. 4182/2013, κατόπιν αδιαφανών παρασκηνιακών παρεμβάσεων».