Πλανήτης Γη: 1,776 τρισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες!

 

Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2014 στην Κίνα και στη Ρωσία, καθώς και στην ανατολική Ευρώπη, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως οι στρατιωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν για τρίτο έτος, κατά 0,4%, στα 1,776 τρισεκατομμύρια δολάρια.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που δαπανά τα περισσότερα στο συγκεκριμένο πεδίο. Όμως οι δαπάνες της χώρας αυτής υποχώρησαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση το 2014, στα 610 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρέμειναν πάντως κατά 45% υψηλότερες από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Με 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ρωσία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά την Κίνα, οι δαπάνες της οποίας υπολογίστηκε ότι ανήλθαν σε 216 δισ. δολάρια (+9,7%).

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 8,1% το 2014, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Προβλέπεται μια αύξηση κατά 15% των στρατιωτικών δαπανών στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του 2015, αλλά το ποσό ενδέχεται να συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Η ουκρανική κρίση ώθησε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, της χώρες της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες να αναθεωρήσουν άρδην την πολιτική τους στο πεδίο της άμυνας.

«Η κρίση στην Ουκρανία μετέβαλε θεμελιωδώς την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη αλλά μέχρι τώρα οι επιπτώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες εκδηλώνονται πάνω απ’ όλα στις χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία», εξήγησε σε ανακοίνωση του SIPRI ο ειδικός του Ινστιτούτου Σαμ Πέρλο-Φρίμαν.

Στην Ουκρανία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23% το 2014 σε ετήσια βάση, στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται να διπλασιαστούν το 2015.

Η Πολωνία αύξησε τον προϋπολογισμό της για την άμυνα κατά 13% το 2014. Η Βαρσοβία προβλέπει μια αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών κατά 38% το 2015 και αναμένεται να ξεπεράσει το ποσοστό-στόχο του NATO, του οποίου είναι μέλος, για τις στρατιωτικές δαπάνες 2% επί του ΑΕΠ, υπογράμμισε το SIPRI.

Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως οι στρατιωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν για τρίτο έτος, κατά 0,4%, στα 1,776 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Η σταθερά των τελευταίων ετών με τις στρατιωτικές δαπάνες να βρίσκονται σε πτώση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη δυτική Ευρώπη αλλά σε άνοδο στον υπόλοιπο κόσμο διατηρήθηκε το 2014, ωστόσο οι δαπάνες στη Λατινική Αμερική παραμένουν συνολικά αμετάβλητες», σημειώνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου.

Στην Αφρική οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,9%, ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία κατά 5%, καθώς πολλά κράτη στην περιοχή ανησυχούν για την Κίνα, η οποία δαπανά από το 2% ως το 2,2% του ΑΕΠ για την άμυνα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Τη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των 15 κρατών που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψε η Σαουδική Αραβία: η αύξηση αυτή ανήλθε στο 17% σε ετήσια βάση και οι στρατιωτικές δαπάνες του Ριάντ στα 80,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Πέρλο-Φρίμαν επισήμανε ότι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν «εν μέρει αντανακλούν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», αλλά σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως «η διαφθορά», «τα οργανωμένα συμφέροντα», ή μορφές «αυταρχικής διακυβέρνησης».

Το SIPRI, το οποίο δημιουργήθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και εν μέρει χρηματοδοτείται από το σουηδικό κράτος, παρακολουθεί συστηματικά τις στρατιωτικές δαπάνες, τους εξοπλισμούς και τις ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο.

newsbeast.gr