Πλειστηριασμοί – Συμβολαιογράφοι: Οι τράπεζες πιέζουν για λύση αποχής, η κυβέρνηση σπεύδει…

Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί παρά την αποχή των συμβολαιογράφων

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση (λόγω αξιολόγησης) και για τις τράπεζες που προέκυψε με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων να απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς, γίνεται προσπάθεια να λυθεί. Άλλωστε, οι παρεμβάσεις και από την πλευρά των δανειστών (Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ) είναι τέτοιες, που δεν επιδέχονται…αναβολών.

Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις ικανές να οδηγήσουν σε λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων.

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι έχουν ήδη έρθει σε επαφή και σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους. Η αρχική πιθανή λύση, της διενέργειας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη στα ειρηνοδικεία με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας, κρίθηκε μη ενδεδειγμένη, καθώς θα πρέπει να μεταφέρονται χιλιάδες υποθέσεις, όπου υπάρχει ειρηνοδικείο.

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις νομοθετικών μεταβολών ώστε όποιοι παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς και στα γραφεία των συμβολαιογράφων, να έρχονται άμεσα αντιμέτωποι με συνέπειες τις οποίες θα προβλέπει ρητά ο νόμος.

Χθες οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως και 7% στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω ανησυχιών για το εάν θα καταφέρουν εγκαίρως οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους, δεδομένων των καθυστερήσεων στο μέτωπο των πλειστηριασμών.

 

Τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες με την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από όλους τους πλειστηριασμούς