Ποια νοσοκομεία αλλάζουν χρήση – Από που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα γιατροί και εργαζόμενοι

Με περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους δημόσιων νοσοκομείων “κλείδωσε” η λίστα όσων μπαίνουν στο πρόγραμμα κινητικότητας από το υπουργείο Υγείας.

Στην πλειονότητά τους, οι 1.600 εργαζόμενοι προέρχονται από νοσοκομεία της Αττικής.

Στον σχετικό κατάλογο με τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν σε διάφορες δομές του ΕΣΥ περιλαμβάνονται και 380 γιατροί ως επί το πλείστον προερχόμενοι από θεραπευτήρια του πρώην ΙΚΑ, αναφέρει το protothema.gr.

Ο βασικός όγκος των εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, αφορά νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό – παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά, πρόκειται για 705 νοσηλευτές και 774 υπαλλήλους σε διοικητικούς και άλλους τομείς των νοσοκομείων. Κατά πληροφορίες, οι νοσηλευτές (και μονο) θα έχουν δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε τρεις μονάδες υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου ανήκουν.

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Οι αλλαγές αφορούν νοσοκομεία και των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του λεκανοπεδίου, με έξι νοσοκομεία να αλλάζουν οριστικά χρήση. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το Παίδων Πεντέλης θα αποτελέσουν σύμπλεγμα νοσοκομείων υπό το Σισμανόγλειο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής.

Στο «Αμαλία Φλέμιγκ» θα αναπτυχθεί Μονάδα Αποκατάστασης και Ιατρεία Νοσηλείας μίας ημέρας (one day clinic). Αναμένεται να διατηρηθούν η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Χειρουργική Κλινική, ενώ η Πνευμονολογική, η Οφθαλμολογική, η Ορθοπαιδική, η Ουρολογική και η Νεφρολογική κλινική θα μετακινηθούν σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Το «Σπηλιοπούλειο» θα μετατραπεί σε Κέντρο Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων καθώς και κέντρο Ακτινοθεραπείας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία τα οποία θα συνδέονται με το «Αγία Ολγα» και το προσωπικό θα μετακινηθεί στο νοσοκομείο της Παμμακάριστου ή στους «Αγίους Αναργύρους».

Η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου από τις 8 το πρωϊ ως τις 8 το βράδυ και οι κλινικές θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία. Θα στεγάσει επίσης Καρδιολογική και Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» θα γίνει μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου ενώ μέρος των κλινών θα φιλοξενεί χρόνια περιστατικά που δεν χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας σε νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας.

Το νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» μετατρέπονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα με πλήρη εφημέρευση και ενισχύεται με ειδικότητες και προσωπικό, όπως και η Παμμακάριστος.

Επίσης, ενισχύονται με ειδικότητες που δεν διαθέτουν ή υπολειτουργούν όπως τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Λαϊκό», «Σισμανόγλειο», «Θριάσειο», «Τζάνειο» και άλλα.