Οι ξένοι, βλέπουν Ελλάδα! Αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα στοιχεία που έρχονται στο φως και δείχνουν το ενδιαφέρον επιχειρηματικών κολοσσών να πάρουν θέση στο ελληνικό αναπτυξιακό στοίχημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής:
– Μεγάλο αμερικανικό hedge fund θα ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας, του τομέα της ενέργειας. Παράλληλα τέσσερις μεγάλοι ξένοι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
– Το κρατικό επενδυτικό όχημα του Κατάρ, εκτός από τη νήσο Οξειά, εξαγόρασε και ιστορικό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα. Η δε Dolphin Capital, πέραν της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δρομολογεί εξαγορές ξενοδοχείων.
– Η αμερικανική Dell φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά τη Hewlett Packard, άλλες τρεις πολυεθνικές είναι έτοιμες να κλείσουν συμφωνίες με την Cosco για τον ΟΛΠ, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο πρέσβης της Κίνας. Η HP μάλιστα αναμένεται μεσοπρόθεσμα να υλοποιήσει και τη μεταφορά της συναρμολόγησης των προϊόντων της στην Ελλάδα πέραν της εισαγωγής των εξαρτημάτων τους.
– Η κινεζική AVIC αναζητεί βιομηχανικά ακίνητα και άλλα assets με σκοπό την εγκατάσταση εδώ μονάδων συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων. Μεγάλο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον τους και για τη ναυπηγοεπισκευή.
– Ρώσοι επιχειρηματίες συζητούν με ελληνικές φαρμακευτικές με σκοπό την εξαγορά. Ομοεθνείς τους θέλουν να τοποθετηθούν σε μαρίνες και έχουν ήδη κάνει διερευνητικές συζητήσεις. Περισσότεροι συμπατριώτες τους αγοράζουν μικρότερα και μεγαλύτερα ακίνητα ανά τη χώρα και ειδικότερα σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κρήτη. Η πρόσφατη εξαγορά του Σκορπιού είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
– Καναδοί επιχειρηματίες, όπως ο Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings, αγοράζουν ακίνητα ενώ άλλοι έχουν επισήμως εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για δρομολόγηση υδροπλάνων στις ελληνικές γραμμές που ανοίγουν.
– Ισραηλινοί επιχειρηματίες (κάποιους συνάντησε μάλιστα και ο πρωθυπουργός), θέλουν να λάβουν άδειες για την έρευνα και ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και επενδύσεις σε μονάδες αφαλάτωσης νερού. Επιχειρήσεις από το Τελ Αβίβ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική κυβέρνηση.
– Εξαγορές αξιωμένων στοιχείων ενεργητικού τραπεζών φέρεται να είναι έτοιμος να κάνει και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wlibur Ross που έχει συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.
– Ξένα private equity funds, όπως το Carlyle και το Oaktree Capital, έχουν επενδύσει στη ναυτιλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από κοινού με Ελληνες εφοπλιστές, ενώ σειρά άλλων μεγάλων επενδυτών, όπως ο Seth Klarman με το hedge fund, The Baupost Group L.L.C, ο Mark Mobius της Franklin Templeton ή ο Daniel Loeb του Third Point έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις μέσω του χρηματιστηρίου στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων και μικρότερων ελληνικών εισηγμένων.
– Επίσης, ξένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley συγκροτούν funds που θα επενδύουν στην Ελλάδα ενώ τουλάχιστον δύο εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (reits) είναι στα σκαριά. Η μία με κεφάλαια Ελληνα ομογενή και η άλλη με τις «πλάτες» του αμερικανικού private equity C-III Capital Partners.
– Η Third Point συγκρότησε ήδη το Hellenic Recovery Fund, ενώ αγοραστής ελληνικών περιουσιακών στοιχείων δηλώνει και ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής John Calamos της Calamos Investments.
– Ο ελβετικός όμιλος Dufry A.G ολοκλήρωσε την εξαγορά του 51% των ΚΑΕ, ο τουρκικός όμιλος Dogus πέρα από τη συμμετοχή στη μαρίνα του Φλοίσβου αναζητεί και άλλες εξαγορές ανάλογων υποδομών. Το αμερικανικό fund Pain & Partners μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurodrip και η ρωσική Strategic Initiatives που εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ανοίγεται τώρα και στο real estate, ενώ «χτυπάει» τον Αστέρα Βουλιαγμένης.