«Μην πιέσεις πολύ δημοσίως κατά τη διάρκεια της προεδρίας σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια καλύτερη συμφωνία διάσωσης», είναι η συμβουλή που δίνουν στον Αντώνη Σαμαρά «βετεράνοι» της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σαμαράς έχει δυο στόχους για το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ: να εξασφαλίσει μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας και να διατηρήσει την ασταθή κυβέρνησή του στην εξουσία.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό θα είναι να παίξει τον «ουδέτερο μεσολαβητή» σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και όχι να πιέσει ώστε να περάσει η ελληνική εθνική ατζέντα, λέει η Lucinda Creighton, η οποία ως υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ιρλανδίας βοήθησε στη καθοδήγηση της Ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013.
«Αν έρθεις με τα όπλα προτεταμένα, μιλώντας απλά για τις εθνικές σου προτεραιότητες, τότε δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα συνασπισμό στήριξης», σημείωσε η κα Creighton μιλώντας στο Bloomberg πριν την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ χρειάζεται πολύ λεπτές ισορροπίες διπλωματίας και λεπτότητας».
Η Ιρλανδία βοήθησε ώστε να υπάρξει συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Αυτήν την εβδομάδα έγινε η πρώτη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο, με τους ευρωπαίους ηγέτες να χαρακτηρίζουν την περίπτωση ένα success story στη διαχείριση κρίσης.
Αντίθετο ήταν το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία είχε την προεδρία της ΕΕ πέρυσι. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, χρησιμοποίησε την προεδρία της ΕΕ για να καθυστερήσει την λήψη απόφασης για το χρέος και τις τράπεζες της Κύπρου, ρίχνοντας στον διάδοχό του την ευθύνη για την φετινή διάσωση της μεγαλονήσου.
Η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ φιλοξενεί υπουργικές συνεδριάσεις και καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε διάφορα ζητήματα, όπως οι κανόνες για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι αγροτικές επιδοτήσεις, το ωράριο εργασίας των οδηγών φορτηγών μέχρι τα όρια ρύπανσης από οχήματα. Η διαμεσολάβηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας σε ότι αφορά τους κανόνες για την διάλυση τραπεζών θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ελλάδας.
Πάντα υπάρχει ο …πειρασμός
«Πάντα υπάρχει ο πειρασμός να προωθήσεις την δική σου πολιτική», δήλωσε ο Linas Linkevicius, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, η οποία τερματίζει αυτήν την εβδομάδα την προεδρία της στην ΕΕ. «Δεν εκθέσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα, προσπαθήσαμε να είμαστε οι ουδέτεροι μεσολαβητές».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδιάζει μια «Σπαρτιατική» προεδρία, προϋπολογίζοντας 50 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία συνεδριάσεων και για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων (η Ιρλανδία είχε ξοδέψει 51 εκατ. ευρώ). Οι επίσημοι επισκέπτες ταξίδευαν σε όλη τη χώρα και στα νησιά του Αιγαίου κατά την τελευταία προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, το 2003. Αυτή τη φορά όμως, σχεδόν όλες οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.
«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια μη δαπανηρή, αλλά αποτελεσματική προεδρία», ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες. «Λαμβάνουμε πλήρως υπ’ όψιν την σφιχτή οικονομική κατάσταση».