Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών μετά τις φονικές πυρκαγιές

Η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα παραιτήθηκε από την θέση της μετά τον θάνατο περισσότερων από εκατό ανθρώπων στις δύο φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Στην επιστολή παραίτησής της η υπουργός τονίζει ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών “έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου”.

Εκατοντάδες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στην βόρεια και κεντρική Πορτογαλία από την Κυριακή έπειτα από την μεγαλύτερη ξηρασία που σημειώνεται καλοκαιρινή περίοδο τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι, να τραυματιστούν 71 και να πραγματοποιηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης και κατάσβεσης. Τον Ιούνιο δασική πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για το πυροσβεστικό σώμα, την αστυνομία και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας–που έχουν όλα δεχτεί έντονη κριτική μετά τις πυρκαγιές.

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αναφέρει ότι έκανε δεκτή την παραίτηση της υπουργού του.

Χθες Τρίτη, βουλευτής της αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μορφής εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Συνολικά 3.500.000 στρέμματα γης έχουν καεί από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί φέτος, τις χειρότερες από το 2003.