“Ποτάμι”: Τα πετυχημένα stress test δεν είναι …συγχωροχάρτι

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Ποτάμι την επιτυχή έκβαση των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πραγματικό τεστ αντοχής θα το περάσουν όταν αρχίσουν να δανείζουν τις υγιείς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ειδικότερα, το Ποτάμι σημειώνει ότι τα επιτυχή τεστ αντοχής «σε καμία περίπτωση δεν είναι συγχωροχάρτι για τις ευθύνες των τραπεζικών πρακτικών που οδήγησαν σε πέτσινα και κόκκινα δάνεια ή για την ελλιπή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος τις λεγόμενες “χρυσές εποχές”», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ευθύνες, οι οποίες αποτυπώθηκαν γλαφυρά στις εκθέσεις της BlackRock, αλλά ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές».

Το πραγματικό τεστ αντοχής, σημειώνει το Ποτάμι, «οι τράπεζες θα το περάσουν όταν αρχίσουν να δανείζουν στις υγιείς επιχειρήσεις και τους ιδιώτες και όχι μόνο στους ημέτερους του συστήματος».

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με χρήματα όλων των ελλήνων φορολογουμένων και όχι μόνο των ευνοούμενων και ευεργετημένων του κομματικού και ενίοτε και του τραπεζικού συστήματος, αναφέρεται.