Πούτιν: Καλή… όρεξη στους ηγέτες της G7

putin new
«Καλή όρεξη» στους ηγέτες του G7 που γευμάτισαν χωρίς εκείνον στις Βρυξέλλες, ευχήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αποκλείστηκε από τη Σύνοδο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. 
Ο Πούτιν επρόκειτο να φιλοξενήσει τους ηγέτες στη σύνοδο της G8 που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτήν την εβδομάδα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως οι υπόλοιπες επτά χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) του χάλασαν τα σχέδια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο και αποφάσισαν να οργανώσουν μια σύνοδο χωρίς αυτόν στις Βρυξέλλες.

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για αυτό, ο Πούτιν ίσα που έκοψε το βήμα του για να απαντήσει στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στη βάση μιας μεγάλης σκάλας στη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία, στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε πάει να συζητήσει την πολιτική της χώρας στο θέμα της Αρκτικής. «Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή όρεξη» είπε, συνεχίζοντας τον δρόμο του.

Η G7 μετονομάστηκε σε G8 το 1997, όταν εντάχθηκε σ’ αυτήν η Ρωσία  γεγονός που θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα στην προσέγγιση της Μόσχας με τη Δύση. Όμως η κρίση στην Ουκρανία έχει επαναφέρει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ψυχροπολεμικά επίπεδα.