Προαγωγές εκτός επετηρίδας στο Δημόσιο- “Δεν ανησυχώ για αφελληνισμό των τραπεζών”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετά τις απολύσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σπάσει άλλο ένα ταμπού στη δημόσια διοίκηση, αυτή της επετηρίδας και της «αρχαιότητας». Όπως αποκαλύπτει σε εκτενή συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης του δημοσίου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας στην προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να προωθηθούν σε θέσεις ευθύνης νεότεροι, αλλά με υψηλά προσόντα, υπάλληλοι.

«Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση. Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασίας βελτίωση» δηλώνει χαρακτηριστικά για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των φορολογικών βαρών, θα τεθεί, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας λεει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και τη Εurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.

«Πρωταρχικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» τονίζει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φορολογικής πολιτικής, που ασκείται από το ΥΠΟΙΚ, και εφαρμογής της πολιτικής , που ασκείται από το νέο γγ. Εσόδων που, όπως αναφέρει, «χαίρει πλέον ουσιαστικής ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων του».