Προκλητικό δημοσίευμα: Η Ψέριμος είναι τουρκική!

 

Η τουρκική εφημερίδα Sözcü προσπαθεί εκ νέου να δημιουργήσει σκηνικό γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο με δημοσίευμα το οποίο έχει τίτλο «Σόου με σταυρό σε τουρκικό νησί».

Το δημοσίευμα, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Saygı Öztürk, αναφέρεται στη επίσκεψη Τσίπρα και Καμμένου στην Κάλυμνο και στο ακριτικό νησί της Ψερίμου, η οποία σύμφωνα με το δημοσιογράφο, αποτελεί «κατεχόμενο» τουρκικό έδαφος και μάλιστα από το 2004.

Σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει «εθνικοπατριωτικά» συναισθήματα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, ο 63χρονος Τούρκος δημοσιογράφος, ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλεί την Ψέριμο τουρκική.

Ο Öztürk αναφέρει και τους πρόσφατους λεονταρισμούς του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε ότι 2019 θα έρθει να πάρει τα 18 νησιά που κατέχει παράνομα η Ελλάδα.

Αρχικά κάνει ένα χρονικό της επίσκεψης των πολιτικών στην Κάλυμνο (Kelemez στα τουρκικά), αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανείων, στη συνέχεια ψάχνει αφορμή για να επιτεθεί στην Ελλάδα και τη βρίσκει σε μία περσινή ομιλία του Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος είχε αποκαλέσει την Ψέριμο, Keçi Adası, που σημαίνει Κατσικονήσι. Φαντάζεται κάποιου είδους παραβίαση χωρικών υδάτων και ονειρεύεται ελληνική κατοχή, καθώς περιγράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έτυχε υποδοχής από τους «750 στρατιώτες της στρατιωτικής βάσης» της Ψερίμου, η οποία «ανήκει στην επαρχία της Μούλα και βρίσκεται 6 μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων».

Το προκλητικό δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες που εικονίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαιρετάει στρατιωτικό απόσπασμα στο λιμάνι του νησιού, καθώς -και μέσα σε κόκκινο κύκλο- την ελληνική σημαία που μαρτυρούν την… ελληνική κατοχή της Καλύμνου.

Για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, ο δημοσιογράφος, παραθέτει δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας, απόστρατο συνταγματάρχη Ümit Yalım, ο οποίος σχολιάζει ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Πάνο Καμμένο αλλά και το ΑΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, δεν αντιμετώπισε κανένα εμπόδιο κατά τη μετάβαση από την Κάλυμνο στην Ψέριμο «3 μίλια εντός του τουρκικού εναέριου χώρου» και κλείνει με τη φράση «Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα νησιά μας παραδόθηκαν στους Έλληνες στρατιώτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όντως υπάρχει Κατσικονήσι στην Τουρκία, βρίσκεται όμως στην επαρχία της Μούλα, μόλις 2 χιλιόμετρα από την ακτή της Μαρμαρίδας αλλά όπως φαίνεται ούτε οι υποτιθέμενα διαβασμένοι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται.