Πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα βλέπει και ο Σόιμπλε…

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η  Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η τρόικα βλέπει πως η χώρα θα επιστρέψει σε  ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, πολύ νωρίτερα από όσο  υπολόγιζε η τρόικα. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να καθορίσουμε το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας πως «προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν και πάντα βρίσκαμε τη λύση. Θα αποφασίσουμε το 2014 σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα. Δεν κρύβουμε τίποτα σχετικά με τη χώρα απλώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί θα χρειαστεί από τόσο νωρίς».

Την αντίθεσή του στην πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός , τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο υπολόγιζε η τρόικα και δεσμεύτηκε πως η Γερμανία θα συνεχίζει να βοηθά τη χώρα ακόμα και μετά το 2014 υπό την προϋπόθεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Τόσο η  Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από όσο πιστεύαμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό «Focus» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η Νομισματική Ένωση όχι μόνο δεν πρόκειται να καταρρεύσει αλλά αντίθετα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα και μετά το 2014 σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αν η χώρα χρειαστεί νέα βοήθεια αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων  καθώς βλέπουμε ήδη να συμβαίνουν πολύ καλά πράγματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και αλλού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Παράλληλα σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Welt» ο κ. Σόιμπλε αναφέρει πως «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κρίση προσαρμογής. Όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα». Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως στην Ελλάδα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πως κάποια πράγματα  εξελίσσονται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή απέρριψε εκ νέου κάθε πιθανότητα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους .«Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο εσφαλμένο αλλά και επικίνδυνο γιατί θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα δημιουργήσει νέες αμφιβολίες για την ευρωζώνη»

Εμβάθυνση της ευρωζώνης
Αναφορικά με τα σχέδια για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως η Καγκελάριος Μέρκελ έχει θέσει το ζήτημα στον  πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά αυτό που επείγει, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, είναι η επίλυση των σημερινών προβλημάτων.  «Η τραπεζική Ένωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γερμανία και επίσης προωθούμε την δημοσιονομική και οικονομική συνιστώσα της νομισματικής ένωσης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.