Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ανάπηρους και άνεργους-Τι ζητά ο Βενιζέλος

Σειρά άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία και «ανακούφιση» των αναπήρων και ανέργων, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ιπποκράτους, με τα μέτρα που προτείνονται καλύπτονται 430.000 άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 122 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ορισμένες από τις ρυθμίσεις θα κατατεθούν και ως τροπολογίες κατά τη διαδικασία της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ προτείνεται:

  • Η εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.
  • Η μη περικοπή του ΕΚΑΣ (όπως νομοθετήθηκε για τους κάτω των 65 ετών) για τους ανάπηρους και τα παιδιά.
  • Η επέκταση των ισχυουσών προβλέψεων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να περιοριστεί ριζικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων πολιτών.
  • Η καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας (από 65 σε 67 έτη), ώστε να μην οδηγηθούν άνεργοι μεγάλης ηλικίας σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Η εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια, με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, καθώς μπαίνουμε στο πιο δύσκολο αλλά και το πιο ελπιδοφόρο εξάμηνο, το οποίο θα έχει πολλές δυσκολίες, αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την επίτευξη του στόχου των πλεονασματικών προϋπολογισμών», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον αλλαγή κλίματος, ατμόσφαιρας και προσδοκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ