Πως είδε ο κυπριακός Τύπος την πρώτη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών

Στην επαναλειτουργία των τραπεζών και τη στάση των πολιτών εστιάζει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν είναι επίσης οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και για το θέμα των ταμείων προνοίας, το προσωρινό διάταγμα για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου και η αναβολή ψηφοφορίας από τη Βουλή για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιχείρηση ‘κάθαρση’» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της «Αλήθειας»σχετικά με το διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τυχόν αστικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες για τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι πολίτες έδωσαν μάθημα ωριμότητας κατά το άνοιγμα των τραπεζών και δεν σημειώθηκε το παραμικρό έκτροπο, ενώ προβάλλεται και η προσωρινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα της διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Υπό τον τίτλο «Χαμένοι στη δίνη των άρθρων του Συντάγματος» η«Σημερινή» γράφει ότι καλείται το Σύνταγμα να δώσει απαντήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών για διαγραφή των μετοχών των κατόχων αξιών της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι κατά το άνοιγμα των τραπεζών και υπό το φως των περιοριστικών μέτρων, αναδείχθηκε η ωριμότητα των Κυπρίων σε όλο της το μεγαλείο.

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «Πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας», ο«Φιλελεύθερος» γράφει ότι το μήνυμα αυτό το έδωσε ο λαός έξω από τις τράπεζες χθες και αναμένει ανταπόδοση από την ηγεσία. Σε άλλο θέμα χαρακτηρίζεται νίκη για τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου το προσωρινό διάταγμα για πάγωμα της διαγραφής των μετοχών της τράπεζας. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το μνημόνιο κόβει θέσεις εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο και ότι ο Υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι η μνημονιακή πρόνοια πρέπει να εφαρμοστεί.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Όλα στο φως» και γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητεί τολμηρές αποφάσεις για ανασυγκρότηση της οικονομίας και τιμωρία των υπευθύνων. Αλλού αναφέρεται στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για μερική κάλυψη των ταμείων προνοίας.

«Όλα ήρεμα καθώς οι τράπεζες άνοιξαν τις πόρτες τους», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της ”Cyprus Mail” αναφορικά με τη συμπεριφορά των κυπρίων κατά την επαναλειτουργία των τραπεζών χθες. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ανέβαλε την ψηφοφορία επί πρότασης νόμου για παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με τίτλο «Έγκλημα και τιμωρία», γράφει στο κύριο άρθρο της ότι είναι λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλού αναφέρει ότι είναι βαριά η αποστολή της ερευνητικής επιτροπής με Πρόεδρο τον Γεώργιο Πική.

Με τίτλο «Διατάζουν οι Τροϊκανοί», η εβδομαδιαία «Γνώμη» κάνει λόγο για μαύρη περίοδο της ΄τροϊκανής αποικιοκρατίας’ και ‘άλωση’ του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας από την Τρόικα. Αλλού αναφέρει ότι έρχονται ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις μισθών. Επίσης, η «Γ» προβάλλει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των πολιτών και γράφει ότι φουντώνει το κίνημα αντίστασης.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του δημοσίευμα «Η Κύπρος στη δίνη νομισματικού πολέμου» και αναφέρεται σε όλες τις εξελίξεις μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Αλλού απευθύνεται έκκληση για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι απογοητεύτηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι από την ωριμότητα των κυπρίων κατά το άνοιγμα χθες των τραπεζών.

Τέλος, η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Αποτράπηκε η μάχη των τραπεζών», αναφέρεται στην επαναλειτουργία χθες των τραπεζών και στη συμπεριφορά του κοινού. Αλλού προβάλλεται το προσωρινό διάταγμα σε προσφυγή της Αρχιεπισκοπής για διαγραφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρο, ενω η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος και αυτό δίνει ελπίδα και ανάσα στον τόπο.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων