“Πόλεμος” Ρέντζι στην Bundesbank – “Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες, όχι στους τραπεζίτες”

«Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες της και όχι στους τραπεζίτες. Ούτε στους Γερμανούς τραπεζίτες, ούτε στους Ιταλούς τραπεζίτες». Έτσι απαντά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι στην κριτική που δέχθηκε από τον Γενς Βάιντμαν σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη ελαστικοποίησης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με κανέναν Γερμανό πολιτικό» απάντησε ο κ. Ρέντζι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και συνέχισε «αν αναφέρεστε στα σχόλια κάποιου Γερμανού τραπεζίτη τότε να πω πως η δουλειά της Bundesbank δεν είναι να επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ιταλίας. Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες της και όχι στους τραπεζίτες. Ούτε στους Γερμανούς τραπεζίτες, ούτε στους Ιταλούς τραπεζίτες». Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.
 
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε τη δέσμευσή του να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία υπογραμμίζοντας πως δεν είναι κάτι που επιβάλει ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το Βερολίνο αλλά μια αναγκαιότητα για τη χώρα. 
 
Νωρίτερα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως πως υπάρχουν διαφορές με τη Ρώμη αναφορικά με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να υπογραμμίζει πως «το Βερολίνο και η Ρώμη επιθυμούν το ίδιο πράγμα. Ευρωπαϊκούς θεσμούς που λειτουργούν υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών».