Πώς θα εξοφληθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του ΕΟΠΥΥ, προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών.

Αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας. Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της προηγηθείσας διυπουργικής, ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Πηγή:www.capital.gr