Πώς και γιατί δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα – Στενάζει η αγορά

emoticon1Άσχημα είναι τα μαντάτα για την αγορά, καθώς θα εξακολουθήσει να στενάζει τους επόμενους μήνες, ωστόσο, θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – το περίφημο Grexit – και πτώχευσης δεν υπάρχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι – έστω και την τελευταία στιγμή – θα υπάρξει συμφωνία, με τους εταίρους – δανειστές να δίνουν στην Ελλάδα έστω το ποσό των  1,9 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, καθώς η μεγάλη κρισάρα είναι το καλοκαίρι. Τότε θα κριθεί η πυρεία της οικονομίας, το εάν θα καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και βεβαίως την  αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η διάσταση στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, ακόμη και εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Από τη μία πλευρά συναντάμε τη σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε  και από την άλλη την πιο χαλαρή στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, ώστε να κριθούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντική παράμετρο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει θέμα με τις πληρωμές του ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα θα λάβει τα 1,9 δις. ευρώ, ενώ και οι Κινέζοι ενδέχεται να λάβουν μέρος στο ρολάρισμα των εντόκων γραμματίων τον Απρίλιο.