Π. Παυλόπουλος: Η ευημερία των λαών δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την ειρήνη

Με αφορμή την αυριανή (1η Οκτωβρίου) εθνική επέτειο της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος εκφράζει, μέσω δήλωσής του στο κινεζικό πρακτορείο “Xinhua”, τις θερμές ευχές του προς “τον Κινεζικό Λαό για την Εθνική Επέτειο της Κίνας. Ευχόμαστε στον Κινεζικό Λαό ευημερία και επιτυχία σε όλους τους τομείς. Ξέρουμε όλοι ότι Ελλάδα και Κίνα διαφέρουν σε πληθυσμό και έκταση εδάφους. Συναντώνται όμως σε ένα σημαντικό σημείο όχι μόνο για τους δύο Λαούς, αλλά και για όλη την Ανθρωπότητα: Πρόκειται για δύο μεγάλους Πολιτισμούς, Πολιτισμούς αιώνων, οι οποίοι σε πολλά έχουν συμπλεύσει και σήμερα συμπλέουν ακόμη περισσότερο”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσθέτει:

“Σήμερα οι δυο μας Χώρες, παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την έκταση, τον πληθυσμό, ακόμα και το πολιτικό σύστημα, συνεργάζονται στενά και αρμονικά για να μπορέσει να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ευημερία και βεβαίως η πρόοδος σε ολόκληρο τον Κόσμο. Με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με την Κίνα και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο δρόμος μέσα από τον οποίον η Κίνα βαδίζει προς την Δύση και ιδίως προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως επιθυμεί και επιδιώκει τον προσανατολισμό της Κίνας και την επικοινωνία της με την Δύση και μέσα από την συνεργασία των Χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Όπως ο Πρόεδρος είχε πει και στην Κωνσταντινούπολη και υπενθυμίζει τώρα, “όταν βρεθήκαμε εκεί κατά τη Σύνοδο των Χωρών του Ευξείνου Πόντου, η Ελλάδα ευνοεί τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού έτσι ώστε να μπορεί να αποτελεί και σημείο συνάντησης και συνεργασίας της Κίνας με όλους τους Λαούς του Ευξείνου Πόντου, δοθέντος ότι και αυτός ο δρόμος προς την Δύση περνάει μέσα ακριβώς από τις Χώρες αυτές.

Με αυτή την ευκαιρία και για μια ακόμη φορά -συνεχίζει στη δήλωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος- ευχόμαστε στον Κινεζικό Λαό να συνεχίσει την ίδια πορεία, να συνεχίσει την ίδια πρόοδο και κυρίως να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη. Σήμερα είναι πολύτιμο αγαθό. Οι καιροί είναι ταραγμένοι. Να θυμόμαστε και μέσα από την Κινεζική Φιλοσοφία, ότι η ανθρώπινη δημιουργία και η ευημερία των Λαών δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την ειρήνη. Αυτό το αγαθό, και μέσα από τον Πολιτισμό μας, μπορούμε και πρέπει να το υπερασπιστούμε. Εύχομαι λοιπόν για πολλά χρόνια ο Κινεζικός Λαός να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο και εύχομαι να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις και προς την κατεύθυνση της δικής του ευημερίας, αλλά και στο πλαίσιο της ανάπτυξης, της ειρήνης και της ευημερίας ολόκληρης της Ανθρωπότητας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ