Ρεν καλεί Μόσχα για διάσωση της Κύπρου

Τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο επικαλέστηκε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, καλώντας τη Μόσχα να βοηθήσει τη Λευκωσία μέσω των δανείων που της έχει χορηγήσει.

Ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στη ρωσική πρωτεύουσα , τόνισε πως θα είναι φυσικό η Ρωσία να συμβάλλει στο πρόγραμμα λόγω των στενών σχέσεων με την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην επέκταση των ωριμάνσεων ή στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της Ρωσίας προς την Κύπρο.

Η Ρωσία το 2011 δάνεισε στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ καθώς η τελευταία είχε χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Το δάνειο λήγει το 2016 αλλά Κύπριοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα επεκταθεί έως το 2022.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης και στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM λέγοντας πως δεν θα συμβεί χωρίς προϋποθέσεις και την ανάμιξη των χωρών που βρίσκονται οι τράπεζες.

Επίσης τόνισε πως η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση και πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διάλυσή της έχουν εξαφανιστεί, προσθέτοντας ωστόσο πως οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.