Ρ. Δούρου – ΣΥΡΙΖΑ: Άκρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

“Ακρως εκτεθειμένη” αφήνει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση του die Linke αναφορικά με τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις και για το κατοχικό δάνειο μετά τον Απρίλιο του 2013;» ρωτήθηκε η γερμανική κυβέρνηση από το κόμμα Αριστερά (die Linke) που κατέθεσε επερώτηση στη γερμανική Βουλή σχετικά με τις γερμανικές οφειλές κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο προς την Ελλάδα. «Κανένα σχετικό αίτημα από τότε» ήταν η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Απάντηση που αφήνει άκρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η επερώτηση της die Linke είχε ως αφετηρία γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα μπορεί με ίσες πιθανότητες επιτυχίας κατά το διεθνές δίκαιο, να προβάλλει την δική της άποψη έναντι της κατηγορηματικής άρνησης του Βερολίνου να αναθεωρήσει τη στάση του.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 24 Απριλίου 2013, και παρά τη σχετική δέσμευση του τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση διακομματικής Επιτροπής για το θέμα. Πρόσφατα μάλιστα με επιστολή του προς τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να υποβάλλει, όπως έχει τη δυνατότητα από τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Γίνεται πλέον όλο και πιο σαφές ότι στο ερώτημα ‘αν όχι τώρα, πότε θα υλοποιηθεί η ικανοποίηση του ιστορικά τεκμηριωμένου, νομικά θεμελιωμένου και ηθικά αυτονόητου αιτήματος;’, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απαντά ‘ποτέ’».