ΣΒΒΕ: Η αβεβαιότητα στην οικονομία ακυρώνει ξένες επενδύσεις – Λουκέτο στην Hellenic Steel

hellenicsteelΆδικο κλείσιμο της Hellenic Steel

Το οριστικό κλείσιμο της Hellenic Steel, μιας από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης και της χώρας, επιβεβαιώνει την πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν θα έρθει, αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε σοβαρούς ξένους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα υποδέχεται με σοβαρότητα και αξιοποιεί νέες επενδύσεις.

Σε συνέχεια των προηγούμενων εν δυνάμει επενδυτών που αποσύρθηκαν, η τελευταία ανακοίνωση του οίκου Mittal για την εξαγορά της Hellenic Steel, ότι δηλαδή αποσύρει το ενδιαφέρον του λόγω της ρευστότητας της οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι χαρακτηριστική.

Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτεία ν’ αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος που προκαλεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, και το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαχρονικά διαμορφωθεί στη χώρα.

Τέλος, καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να υποστηρίξουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για να καταπολεμηθεί επιτέλους η υψηλή ανεργία και να επανέλθει η κοινωνική ηρεμία, ειδικά στην Ελληνική Περιφέρεια.

 

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ300 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

Ο Ινδός μεγιστάνας του χάλυβα, Λακσμί Μιτάλ, απέσυρε το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει για την εξαγορά της Hellenic Steel, επικαλούμενος και την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, βάζοντας ουσιαστικά τους τίτλους τέλους σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας, που κλείνει οριστικά έπειτα από 51 χρόνια λειτουργίας και  αφήνει στον δρόμο 300 εργαζόμενους

Από τους 300 εργαζομένους που δούλευαν στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβα έως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, είχαν μείνει μόνο 183, οι 140 από τους οποίους πήραν από χθες το χαρτί της απόλυσης, καθώς έληξε η περίοδος της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, θα παραμείνουν στο εργοστάσιο λιγότερα από 40 άτομα, μόνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος αποτελούσε την τελευταία ελπίδα διάσωσης της εταιρείας. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου έστειλε μια επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων και τεχνικών, που επισκέφθηκαν για λογαριασμό του τις εγκαταστάσεις της παραγωγικής μονάδας έξω από τη Θεσσαλονίκη για να ελέγξουν, να πληροφορηθούν και να πάρουν οικονομικά στοιχεία.

Λίγες μέρες μετά, ο βιομηχανικός κολοσσός ArcelorMittal -ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα του κόσμου που απασχολεί 232.000 εργαζομένους σε 60 χώρες- ανακοίνωσε πως στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται να εντάξει τη συγκεκριμένη εταιρεία στο δυναμικό του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τη ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας.