ΣΕΙΣΜΟΣ: ΛΗΜΝΟΣ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Τι λένε οι σεισμολόγοι – Ζημιές στα αεροδρόμια και σε παλιά σπίτια – Ποιό είναι το ρήγμα της Ανατολίας

 

Ζημιές στο μουσείο της Μύρινας

Ζημιές εχουν υποστεί, από τον δυνατό σεισμό, τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Σαμοθράκης, με το πρώτο να έχει ρωγμές στην οροφή του.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, είπε ότι «Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές».

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

 

Λέκκας:Από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ ο σεισμός«Είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου, της Ανατολίας δηλαδή, ο οποίος είναι από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ και επηρέασε όλη την Ελλάδα –αλλά κυρίως τη Λήμνο- λόγω του κομβικού σημείου όπου έγινε» ανέφερε ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας,  στον Realfm 97,8.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ωστόσο ότι: «ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο και δεν νομίζω να έχουμε επιπτώσεις»…

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KhqTBIwDwgY

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=x9BSiiIUTWo

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ

 

Το ρήγμα της Ανατολίας

Πριν από ενάμιση χρόνο η Le Monde είχε δημοσιεύσει την έρευνα 50 επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE για περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται στο κόκκινο με κίνδυνο εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είχε προκαλέσει  αίσθηση σε όποιον την είχε διαβάσει.

Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και εκείνες τις οποίες διαπερνά το επονομαζόμενο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία, ενώ τμήμα του καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τις ακτές των Σποράδων, είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικότατες δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939. Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα—στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ κι η ομάδα του είχαν μελετήσει  τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που κείται σε βάθος μόνον λίγων χλμ στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στο τέλος του ρήγματος που φθάνει στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, από το 1999 ήταν συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ σεισμολόγων και γεωλόγων ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή έναν ισχυρό σεισμό, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και γειτονικά ρήγματα.