Σε περισσότερα από 300 σπίτια στη Φθιώτιδα έχουν δηλωθεί ζημιές, μετά το σεισμό των 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 12:06, κοντά στην Αμφίκλεια. Μάλιστα ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα.
Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα παιδί. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου – Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.
Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.
Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης.
Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των σεισμικού φαινομένου. Ωστόσο, ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
– Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι προηγήθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνοντας λόγο για ορατό προσεισμό και γι΄αυτό ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση τις πρώτες ώρες του φαινομένου.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το συγκεκριμένο ρήγμα είχε καιρό να δώσει σεισμό, αλλά ένας σεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ μπορεί να παραχθεί από αυτό.
– Απόλυτα καθησυχαστικός ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με επίκεντρο την περιοχή της Αμφίκλειας, δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης είναι ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος σε δηλώσεις του στο protothema.gr
Όπως εξηγεί η γωνία γέννεσης του σεισμού της Τετάρτης είναι τελείως διαφορετική από αυτή που προκαλεί σεισμούς από το ρήγμα της Αταλάντης.