ΣΕΚΑΠ: Σε ένα μήνα η απόφαση του Πρωτοδικείου για το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ

Σε ένα μήνα αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, νυν ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη, για το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που της έχει επιβληθεί για λαθρεμπόριο τσιγάρων σε εξαγωγές του 2008.

Για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιόπιστες πηγές από τους κύκλους της ΣΕΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι η αίτηση αναστολής συζητήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή στη διαδικασία -για πρώτη φορά- και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας, η ΣΕΚΑΠ ζήτησε για ακόμη μία φορά την παύση όλων των μέτρων σε βάρος της, υποστηρίζοντας -κατά τις ίδιες πηγές- ότι “η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή”.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (έχει φτάσει στα 44 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις), για την υπόθεση του 2009, χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τη Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, που σήμερα καλείται να το πληρώσει. Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου στις 29 Δεκεμβρίου συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων σε βάρος της ΣΕΚΑΠ (με ισχύ έως σήμερα 17 Ιανουαρίου).

Η ατομική ειδοποίηση είχε σταλεί από το Τελωνείο μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο. Μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο “μπλόκαρε” τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, αλλά έπειτα από τη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία έδωσε στην εταιρεία προσωρινή “ανάσα” μέχρι σήμερα, ξεκίνησε εκ νέου η διακίνησή τους.

Η εταιρεία “ποντάρει” πολλά σε μία θετική απόφαση, καθώς αν η αίτησή της γίνει δεκτή τον Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά. Πάντως, για το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την έκδοση της απόφασης, τα προϊόντα θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο δεν θα είναι απαιτητό, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν με σθένος “τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της”.

Υπογραμμίζουν ότι θα αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΣΕΚΑΠ, η οποία αποτελεί βασικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής και έναν από τους πυλώνες της κοινωνικής συνοχής με την απαραίτητη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, ώστε να ανακοπεί το κύμα αποβιομηχανοποίησης που μαστίζει την Θράκη. “Μαζί με τον λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία θα τα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη ΣΕΚΑΠ ζωντανή, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης” καταλήγουν.