ΣΟΙΜΠΛΕ: “Κάτι θα κάνουμε για την Ελλάδα, αλλά πρώτα οι μεταρρυθμίσεις” – Κακώς τα βάζουν οι Έλληνες με το ΔΝΤ”

 

Περαιτέρω οικονομική στήριξη υπόσχεται στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εάν η χώρα τηρήσει τις συμφωνίες και συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
«Εάν μέχρι το τέλος του 2015 η Αθήνα έχει ανταποκριθεί σε όλες της τις δεσμεύσεις και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και προκύψει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι», επισήμανε σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται «για ένα πολύ μικρότερο ποσό σε σχέση με την μέχρι τώρα δανειακή βοήθεια» διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Το εάν αυτό είναι αναγκαίο θα το δούμε στα μέσα του χρόνου. Αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Δεν έχει κανένα νόημα να αποδίδουν τα κοινωνικά προβλήματα στο ΔΝΤ Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι η Αθήνα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στις προσπάθειές της για την υπέρβαση της κρίσης. «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει κάνεις σαφείς προόδους, περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί πως μπορεί να κάνει», τονίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ωστόσο στην ίδια πρόταση διευκρινίζει ότι οι Έλληνες «πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα». Αναφερόμενος στις ελληνικές επιδιώξεις για απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Τρόικα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κάτι περισσότερο από σαφής: «Δεν έχει κανένα νόημα να καθιστούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας ή να επιδιώκουν να διώξουν το ΔΝΤ από την Τρόικα».

Πηγή: Deutsche Welle