ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: Μη βιάζεστε να χαρείτε για την Ευρώπη – Μεγάλη η ζημιά

stiglitzΤην προειδοποίηση ότι η αισιοδοξία που εκφράζεται τελευταία στην Ευρώπη είναι πρόωρη, διότι η κατάσταση της οικονομίας της εξακολουθεί να είναι ασταθής, έκανε ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Είναι σωστό, όπως λέει, να χαιρετίζεται η έξοδος από την ύφεση, από την συρρίκνωση της οικονομίας στην ανάπτυξή της, ωστόσο η πρόβλεψη για το 2014, κατά το οποίο αναμένεται ανάπτυξη κατά μία εκατοστιαία μονάδα, δεν συνιστά «ούτε επιτυχία ούτε νίκη» κι επιπλέον η ζημιά που είχε συμβεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν επιδιορθώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στο ότι αυτή η μετάβαση από μια αρνητική σε μια θετική ανάπτυξη οδηγεί σε απραξία.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, πριν από δέκα χρόνια, όταν αναφερόταν πως η Ευρώπη έχει ανάπτυξη 1% αυτό χαρακτηριζόταν «τρομακτικό», αλλά σήμερα θεωρείται «νίκη», κάτι που προφανώς σημαίνει πως τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα που πλέον ακόμα και το παραμικρό εκτιμάται αμέσως θετικά.

Ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, διευκρινίζει, είναι η αύξηση της ζήτησης και η έλλειψη ζήτησης είναι το υπεράνω όλων πρόβλημα στο οποίο έρχονται να προστεθούν επιπλέον διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρώπη, όπως είναι η ανάγκη ύπαρξης μιας Τραπεζικής Ένωσης, διότι δεν νοείται Νομισματική Ένωση χωρίς Τραπεζική Ένωση.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα βήματα στην κατεύθυνση αυτή γίνονται πάρα πολύ αργά και δεν απαιτείται μόνον μια κοινή εποπτεία των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και ένα είδος κοινής ασφάλισης και προπάντων η ταχύτητα είναι πολύ χαμηλή.

Ενόσω συμβαίνει αυτό θα εξακολουθεί να αποσύρεται χρήμα από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες και να τοποθετείται στις σταθερότερες χώρες, και για αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, τονίζει ο κ. Στίγκλιτς.