ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Μέτωπο κατά των φοροφυγάδων – Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι – Ποιοι αντιδρούν

[UPD] Μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής συγκροτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κατέληξαν σε συμφωνία για την  αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των χωρών. Ωστόσο δε λείπουν και οι αντιδράσεις, από χώρες όπως η Αυστρία.

Παράλληλα κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων, όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε πέντε σημεία, τα οποία είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς  ενέργειας, οι επενδύσεις στην καινοτομία και τις υποδομές , η δέσμευση για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν περισσότερα εκεί όπου έχουν την έδρα τους” είπε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες.

Πέραν αυτού, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε ακόμα τρία σημεία που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ρομπέι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες οριστικές αποφάσεις αναμένεται να υπογραφούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το πρώτο μέτωπο όπου επετεύχθη πρόοδος ήταν αυτό της μη καταβολής ΦΠΑ, όπου συμφωνήθηκε ότι έως τα τέλη Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών θα συνυπογράψουν ένα σύνολο νέων μέτρων «ταχείας απόκρισης» προκειμένου «οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τους απατεώνες».

Δεύτερο σημείο προόδου απετέλεσε η απόφαση η Ευρώπη να πιέσει για ένα «παγκόσμιο στάνταρ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που θα καλύπτει ολόκληρο το εύρος φορολογητέου εισοδήματος», κάτι που η Ε.Ε. θα προαγάγει μέσω του G8 και του G20.

Τέλος, επετεύχθη πρόοδος σε μία «σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την φορολόγηση επιχειρήσεων», αντιμετωπίζοντας την «μεταφορά κερδών» και την «διάβρωση της φορολογικής βάσης».

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Την ανάγκη χάραξης μιας ξεκάθαρης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σημασία ανάπτυξης ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής. Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Αναζητεί κοινές λύσεις για φοροδιαφυγή και ενέργεια

Η ενέργεια και η  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης  που αγγίζουν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η σημερινή   Σύνοδος Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Συμβουλίου Ecofin της περασμένης Δευτέρας, με την οποία δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια για αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων.

Οι χώρες αυτές που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα κεφαλαίων πολιτών της Ε.Ε. είναι: η Ελβετία, η Ανδόρα, ο Αγιος Μαρίνος, το Μονακό και το Λιχτενστάιν.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων, πέρα από τη συνεργασία για την ανταλλαγή στοιχείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα υιοθετηθεί και ένα σχέδιο «άμεσης δράσης» για την καταπολέμηση της απάτης στην απόδοση ΦΠΑ. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό της επιθετικής φορολόγησης και της δυνατότητας επιχειρήσεων να δηλώνουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες ευνοϊκότερα καθεστώτα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει στις Βρυξέλλες την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να μπει τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα επικεντρωθεί επίσης στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ακόμη να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.