ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ναυάγιο και σήμερα – Δεν τα βρήκαν οι Νότιοι και οι Βόρειοι

 

Δεν μπορούν να τα βρουν οι Νότιοι και οι Βόρειοι ούτε για τα απλά, ούτε για τον προϋπολογισμό, ούτε για την Ελλάδα.  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν ούτε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, καθώς αυτά που τους χωρίζουν είναι πολλά και κανείς δεν έχει όρεξη για συμβιβασμό. Οι αποφάσεις, μάλλον, αναβάλλονται για το 2013.

Τελευταία ενημέρωση: 17:45

Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε». Επίσης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι δεν «βλέπει» νέα Σύνοδο Κορυφής φέτος, ίσως από τον Ιανουάριο.

Ο προϋπολογισμός πολύ δύσκολα θα συμφωνηθεί, καθώς τα συμφέροντα του κάθε κράτους – μέλους, σε εποχή κρίσης, προηγούνται. Οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν για σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος)τις τελικές συζητήσεις για την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2012-2020.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε σήμερα ότι απαιτείται να παρθούν «επώδυνες» αποφάσεις σχετικά με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρουν ότι μπαίνει πλαφόν 940 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε δηλώσεις του, ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετά μεγάλος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε μερικά κράτη ξοδεύουν 50 φορές περισσότερο.

Η Άνγκελα Μέρκελ αφήνει… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και να μετατεθούν οι κρίσιμες αποφάσεις που διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέτο προβάλει σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές από όσες προβλέπει το προσχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Ετοιμοπόλεμος» έφτασε όμως και ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποιεί την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως επιμένει στη μη περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων.