ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ε – Βορράς εναντίον Νότου για τα κονδύλια

Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπές, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται προοιωνίζονται μια μακρά νύχτα ή άλλο ένα ναυάγιο.

Η Σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση πέντε ωρών. Στο χρόνο αυτό, δε βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν  Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο. Πιθανόν να παρουσιαστεί τα ξημερώματα σήμερα, η  και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Αρνητικός είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρεί ότι η πρόταση Ρόμπεϊ θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.

“Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε πως «αν κάποιοι ηγέτες είναι διαλλακτικοί, θα προσπαθήσω να συνομιλήσω μαζί τους, αλλά μέχρις ενός σημείου».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ τόνισε πως βρίσκεται στη Σύνοδο για να εξασφαλίσει συμφωνία, υπό τον όρο ότι αυτή είναι εφικτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουκξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, αυτό θα είναι καταστροφικό για τις αγορές.