ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ…ΠΙΝΕΛΙΕΣ

Η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ανάπτυξη και η εργασία «δεν είναι πράγματα που μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν», για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για να βρεθεί η σωστή ισορροπία.

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις», επεσήμανε ο Ρόμπεϊ προσθέτοντας ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση της απόγνωσης που βιώνουν οι άνθρωποι εξαιτίας της κρίσης.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για αποκατάσταση και διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και για επείγουσα αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων.

Στις εργασίες του Συμβουλίου, πρόσθεσε, αποφασίστηκε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής, εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο: «Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε, από τη πλευρά του, πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ – ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.