ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Πως η αυξημένη μηνιαία παρακράτηση φέρνει όφελος 1,5% στο τέλος του χρόνου

 

Ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ δεν πρόκειται να ζημιωθούν οι συνταξιούχοι, όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιφέρει αυξήσεις από 27 έως και 200 ευρώ στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις των συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου όφελος 1,5% λόγω της αυτόματης παρακράτησης.

Είπε ακόμα ότι ο φόρος δεν είναι καινούργιος, αλλά είναι ήδη ψηφισμένος από το 2013 και είπε ότι οι παρακρατήσεις θα γίνονται με εξορθολογισμό και δίκαιο τρόπο.

Ο φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», λόγω του φόρου, τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%.

Ωστόσο, στην τελική φορολογική δήλωση η απώλεια αναμένεται να ισοσκελιστεί με επιστροφή φόρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η αρχή της εισφοράς παροχής, δηλαδή οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.

Γνωστοποίησε επίσης ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, που έχει δημιουργήσει η απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως είπε, με νόμο που θα έρθει στη Βουλή τα Κέντρα θα έχουν τους δικούς του γιατρούς.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ
Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν στο χέρι οι συνταξιούχοι από τον ερχόμενο μήνα, καθώς έρχονται αυξήσεις- σοκ στις κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις. Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), εξαιτίας του οποίου θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Στο τέλος όμως του χρόνου, η ισορροπία θα αποκαθίσταται, αφού οι συνταξιούχοι, για το εισόδημα που προλέρχεται από την σύνταξη, δεν θα πληρώνουν φόρο.Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ το μήνα, ενώ για το Φεβρουαρίου το ποσό θα είναι διπλάσιο, καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του επόμενου μήνα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.Τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5% εξαιτίας της εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων του ΦΜΤΥ, όπως προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.Τι ίσχυε
Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις του ΦΜΥ υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%. Για τις επικουρικές και τα λοιπά βοηθήματα ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, 5% (αν η επικουρική σύνταξη δεν ξεπερνούσε τα 2.500 ετησίως), 10% (αν δεν ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ) και 15% (αν η επικουρική σύνταξη ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ).

Τι θα ισχύσει
Από την αρχή του χρόνου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, υπολογίζεται ενιαία ο ΦΜΥ θα πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις, στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών, με βάση την κλίμακα του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Δηλαδή με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%. Δηλαδή καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των κρατήσεων ΦΜΥ για τις επικουρικές συντάξεις και ορίζεται ότι αυτές θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκειται και αυτές σε παρακράτηση με τους υψηλότερους συντελεστές.

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης από τις συντάξεις εφαρμόζεται έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει κανένα χρωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή σε ότι αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Βέβαια, οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα τους φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη σχέση προκειμένου να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.