ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή οι ευσκεπτικιστές της Ελλάδας – Δημοσίευμα Handelsblatt

Στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και στα αίτιά του αναφέρεται σήμερα σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν τίθεται μόνο από τους επικριτές των πακέτων στήριξης στις χώρες των δανειστών αλλά και σε μερίδα της ελληνικής κομματικής γεωγραφίας, αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα η Handelsblatt.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της ΕΕ, «όπως το σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα, βάζοντας στην ίδια κατηγορία νέα κόμματα και ομάδες, όπως το «Σχέδιο Β» και το «Κόμμα της Δραχμής».

Τέσσερα από τα επτά κόμματα για τα οποία υπάρχει προοπτική εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται είτε ότι είναι πολέμιοι του ευρώ είτε το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, γράφει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο από αυτά είναι η Χρυσή Αυγή. «Τα είδωλά της είναι ο Χίτλερ και ο Χίμλερ, δημοκοπούν εναντίον των αλλοδαπών, των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, διαδίδουν αντισημιτικά στερεότυπα και σηκώνουν το χέρι χαιρετώντας χιτλερικά» εξηγεί η εφημερίδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η ΧΑ «είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που επεβλήθη στους Έλληνες από τους διεθνείς δανειστές». Αναφερόμενο στην εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος, η Handelsblatt επισημαίνει ότι «το συναίσθημα της ταπείνωσης από την ΕΕ και την τρόικα ήταν νερό στον μύλο της ΧΑ».

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος εντοπίζει και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι κυνηγάει ψήφους με αντιευρωπαϊκές θέσεις. «Ο Καμμένος θεωρεί τη χώρα του θύμα διεθνούς συνωμοσίας, θέλει να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους και εξυπηρετεί κυρίως τα αντιγερμανικά στερεότυπα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει η Handelsblatt τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η αριστερή του πτέρυγα στην οποία θεωρείται πως ανήκει το ένα τρίτο του κόμματος, φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας που είναι και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώνει πως θέλει την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά δίνει την εντύπωση πως τη θέλει με μισή καρδιά.

Τέλος, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η θέση: «Καμία θυσία για το ευρώ», ενώ επισημαίνεται ότι οι 8 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μάλιστα οι δύο στους τρεις θέλουν το κοινό νόμισμα με οποιοδήποτε τίμημα.