ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία συμφωνία με τους δανειστές

Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μας και εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, στην πρώτη άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που καθιερώνει η Κουμουνδούρου.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με στόχο τη συμφωνία στην ημερομηνία των εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι «η πρόταση λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες της χώρας και της συγκυρίας».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως έτσι θα προσεγγίσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου. Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που κάνει λόγο για μια αναγκαία συναίνεση τώρα, αρνείται τη συναίνεση για εκλογή του Προέδρου από την επόμενη Βουλή. Επίσης, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι δεν αντέχει έστω και την ελάχιστη επικοινωνία, έχει φανεί ότι του είναι απεχθής οποιαδήποτε επικοινωνία, ακόμα και στη Βουλή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρνείται και την θεσμικά αναγκαία επαφή μαζί του».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στον διάλογο, σημειώνοντας ότι ασφαλώς και θα συμμετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος, αν αυτό συγκληθεί. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και αν συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα, παρατηρώντας, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγαλύτερο εθνικό θέμα από το θέμα του χρέους. Ειδικότερα για το τελευταίο, σημείωσε ότι προϋπόθεση για μια συμφωνία αποτελεί η παραδοχή όλων των πλευρών ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «όποιος δεν έχει αυτή τη θέση, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση».

Σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε πώς συνδέονται οι συζητήσεις για διάφορα μέτρα (όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο νέος νόμος για τα εργασιακά που θα διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, το ασφαλιστικό κ.λπ.) με μια πορεία εξόδου από το Μνημόνιο, για να συμπληρώσει πως απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο. Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η αφήγηση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των 11,5 δισ. του ΤΧΣ είναι προς λάθος κατεύθυνση, και ουσιαστικά αποτελεί νέα μνημονιακή φάση».

Όπως εξήγησε, με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να στηρίξουμε τη ρευστότητα. Σχετικά με τις προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι διέπονται από τραπεζοκεντρική λογική, καθώς οι τράπεζες θα επιλέγουν ποια δάνεια θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις.

Με αφορμή την ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες χρειάζεται ψυχραιμία και ωριμότητα και όχι πλειοδοσία. Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να εμπλέκουμε τα θέματα αυτά στην πολιτική αντιπαράθεση». Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές με επίκληση των εθνικών θεμάτων, απάντησε «το απεύχομαι».

Σχετικά με τις 14 νομοθετικές παρεμβάσεις για αντίστοιχες υποθέσεις (σ.σ. με τις οποίες απαλλάχθηκαν οι υπεύθυνοι για τις όποιες ποινικές και αστικές ευθύνες τους) που αναφέρονται σε έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «οι φωτογραφικές διατάξεις και άλλα τέτοια φαινόμενα είναι ακόμα ενεργά».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα (αυτό άλλωστε, όπως είπε, το προβλέπουν όλοι) και σημείωσε ότι και η αυτοδυναμία είναι κοντά. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει σημαντική στήριξη από την κοινωνία, έχει σχέδιο και θα συμβάλει, στη συγκυρία αυτή, να ανοίξει μια συζήτηση (για μια άλλη πολιτική) και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι είναι υγιής η αντίδραση σε επιλογές που θέτουν περισσότερους ταξικούς φραγμούς για την πλειονότητα των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι τα εκπαιδευτικά προβλήματα δεν λύνονται με εισαγγελικές εντολές.