ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Ερώτηση για τη βιωσιμότητα αλλά και το ακριβές ύψος του ελληνικού χρέους απηύθυνε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από Επιτροπή και ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης στην πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υπάρχει αναθεώρηση της εκτίμησης για το ελληνικό χρέος, το οποίο προβλέπεται από το ΔΝΤ ότι θα φθάσει το 2022 στο 117% του ΑΕΠ και από την Κομισιόν στο 112% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα, όμως, με προηγούμενες προβλέψεις – συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης – είχε εκτιμηθεί ότι το χρέος θα υποχωρούσε σημαντικά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ως εκ τούτου και με «δεδομένο ότι το φθινόπωρο η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης, και τη δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως αυτή καταγράφτηκε στην Απόφαση του Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου 2012, ερωτάται η Επιτροπή», ο κ. Παπαδούλης απευθύνει τις εξής ερωτήσεις προς την Επιτροπή:

  • Θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Εάν ναι, ποιες είναι οι εκτιμήσεις της, αλλά και οι στόχοι που έχει θέσει στην ελληνική κυβέρνηση, για την πορεία του ΑΕΠ και των ιδιωτικοποιήσεων;
  • Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα προτείνει η Κομισιόν; Έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις και σενάρια στο εσωτερικό της τρόικας;