ΣΥΡΙΖΑ: Επερώτηση στην Βουλή για τα “κόκκινα δάνεια”

Επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν χθες Τετάρτη 7 Αυγούστου 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωποι ξένων κερδοσκοπικών funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών» με σκοπό την εξαγορά «κόκκινων» δανείων σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «όταν ένα fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο, θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης».