Θαυμαστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Αλέξης Τσίπρας

tsipras shmaiesΣωρεία αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, ο θαυμασμός του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το non paper που κυκλοφόρησε , με αφορμή τη συμμετοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», προκαλεί αίσθηση.

«Ο Κ. Καραμανλής , αντίθετα με την προδικτατορική περίοδο, μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών», αναφέρει το non paper.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι προσδίδει ακροδεξιά χαρακτηριστικά στη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα πλέκει το εγκώμιο του ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Μερίδα αναλυτών των ΜΜΕ προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα λόγω της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής».

1. Είναι προφανές ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε αυτή την εκδήλωση δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον κ. Α. Σαμαρά ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε τα πάντα για την αποτρέψει ή/και να την υποβαθμίσει. Ίσως αυτό που ενοχλεί τον κ. Σαμαρά είναι οι καίριες επισημάνσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης.

2. Την ίδια στιγμή, δεν συνιστά κάτι το καινοφανές η συμμετοχή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκδήλωση επιστημονικού ιδρύματος άλλου κόμματος. Ο πολιτικός πολιτισμός της Αριστεράς επιβάλλει σεβασμό προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο όπως ο Κ. Καραμανλής που, αντίθετα με την προδικτατορική περίοδο, μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Αριστερά ιστορικά βρέθηκε απέναντί του με διαφορετικές προτάσεις και θέσεις.

3. Η παρούσα ιστορική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας. Ο Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στην εν λόγω εκδήλωση, με τις θέσεις και τις προτάσεις της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για την ανάγκη μιας πολιτικής στον αντίποδα του αποδεδειγμένα αποτυχημένου μνημονίου, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους απέναντι στην καταστροφική μανία των αγορών. Πρόκειται για απόψεις που συγκροτούν έναν εναλλακτικό, δημοκρατικό δρόμο αντιμετώπισης της κρίσης, κατά τη γνώμη μας τον μόνο ρεαλιστικό. Είναι προτάσεις που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας. Με αυτή την έννοια απευθύνονται ακόμη και σε πολίτες που μέχρι σήμερα επιλέγουν να εκπροσωπούνται πολιτικά από τη ΝΔ.”