ΣΥΡΙΖΑ: Μαλλιά-κουβάρια Γλέζος-Τσίπρας για τις συνιστώσες – Οι θέσεις της Αριστερής Πτέρυγας

http://www.makeleio.gr/images/Maios/tsipras-glezos.jpgupd: Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες της με την έγκριση των Θέσεων (16 λευκά) και πλέον, το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για συζήτηση, η οποία θα εξελιχθεί μέχρι το συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις 10-14 Ιουλίου.Στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου βρίσκονται και οι «Θέσεις» της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία έχει εκφράσει τη διαφωνία της με τη διάλυση των συνιστωσών. Σχετική και η έντονη αντίδραση του Μανώλη Γλέζου και άλλων τεσσάρων επικεφαλής συνιστωσών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Μανώλης Γλέζος, μια μέρα νωρίτερα από την συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος ο Πρόεδρος με συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5», έκανε εισήγηση για κρίσιμα θέματα.

«Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ακόμα ο Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Όπως τονίζεται στο ίδιο κείμενο, αυτές τις εξαγγελίες έκανε ο Αλέξης Τσίπρας «επικαλούμενος εντολές από 1.600.000 ψηφοφόρους, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21 η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψην της τρικοματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλει την διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».

Ο Μανώλης Γλέζος που είναι επικεφαλής στο Επικρατείας του κόμματος και των ‘Ενεργών Πολιτών’ και οι άλλες τέσσερις συνιστώσες ζητούν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνει να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

 

Απάντηση στις αντιδράσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επιβολής ενιαίου ψηφοδελτίου, κι όχι ξεχωριστής λίστας έδωσε μιλώντας πριν από λίγο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση Τσίπρα ήταν, τόσο στην εκλογή των αντιπροσώπων του Ιδρυτικού Συνεδρίου όσο και στα όργανα του κόμματος, να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και όποιος θέλει να βάζει σε παρένθεση την «πολιτική καταγωγή του».

Αυτή η πρόταση ήρθε σε ευθεία αντίθεση με το «κεκτημένο» της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του περασμένου Νοεμβρίου όπου έγινε αποδεκτό να «κατέβει» ξεχωριστή λίστα στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από όποιον το επιθυμούσε.

Τότε κατέβηκε με ξεχωριστή λίστα η «Αριστερή Πλατφόρμα» (Αριστερό Ρεύμα., ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, το μισό «Κόκκινο») και έλαβε το 25% των ψήφων.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θέλει να «δημιουργήσει πρόβλημα». Επιχειρώντας μάλιστα να αποφορτίσει το κλίμα, είπε «απολογούμενος»: «Μπορεί αυτή η πρόταση που κατατέθηκε να ήταν λάθος, όμως η δική μου επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί ο διάλογος μέσα στο κόμμα και να αναβαθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του».

Πριν από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο Τάσος Κουράκης ο οποίος θεωρείται «ανένταχτος» της πλειοψηφίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της λίστας, «λυπάμαι αλλά αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, αντίκειται στο αξιακό μας σύστημα».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την ανησυχία για το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν εκφράζει η «Αριστερή Πλατφόρμα», που κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος, εν όψει του συνεδρίου του Ιουλίου.

Ειδικότερα, το κείμενο συμπυκνώνει την πολιτικο-ιδεολογική οπτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τα μείζονα θέματα που αφορούν τη χώρα, το Μνημόνιο και την πορεία της οικονομίας γενικότερα, τη θέση της χώρας στην Ε.Ε., ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, την εσωτερική και διεθνή πολιτική και την πολιτική συμμαχιών.

Τα βασικά σημεία των «Θέσεων» της «Αριστερής Πλατφόρμας είναι:

-«Όχι» σε ένα συνέδριο εσωτερικών σκοπιμοτήτων, αλλά σε ένα συνέδριο των πλατιών εργατικών λαικών στρωμάτων και της προοδευτικής ανατροπής.

-Το ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που κατέγραψε σε αυτές, μπορεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, να αποκτήσει ξανά την ηγεμονία στην πολιτικοκοινωνική σκακιέρα και πρώτα απ΄όλα μέσα στο λαό και να κατακτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική, εν μέσω νέας ανάπτυξης των εργατικών-λαϊκών αγώνων.

Για να επιτύχει όλα τα παραπάνω, στην κατεύθυνση μιας μεγάλης προοδευτικής ανατροπής στη ζωή της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ίδιος μια δημιουργική ανατροπή μέσα από τη συνέχεια της πορείας του.

-Καταπολέμηση κάθε ενδεχόμενης τάσης αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής «υπευθυνότητας». Το ιδρυτικό Συνέδριο μπορεί να γίνει το Συνέδριο τομής για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης με όρους ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς , οι οποίοι να πατάνε γερά, προωθητικά και τολμηρά στο έδαφος των εργατικών και κοινωνικών αναγκών στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, τους δήμους, στα σχολεία, στο χώρο της υγείας, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους άνεργους νέους και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί προγραμματικά πιο αξιόπιστος, φερέγγυος, διεισδυτικός και αποδεκτός από το λαό, πρέπει να γίνει αυθεντικά πιο εναλλακτικός με κοινωνικούς λαϊκούς όρους, να ανακόψει κάθε τάση προγραμματικής αναδίπλωσης και «στρογγυλέματος», να εγκαταλείψει ενδεχόμενες «φοβικές» εμμονές για επιθέσεις του κατεστημένου και να προχωρήσει σε μια νέα προγραμματική αντεπίθεση εφ’ όλης της ύλης και σε όλα τα μέτωπα.

-Για μιά νέα θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας και τον κόσμο

-Ακύρωση -κατάργηση Μνημονίων

-Διαγραφή ελληνικού κρατικού χρέους

-Ακύρωση-κατάργηση των δανειακών συμβάσεων

-Γενναία ρύθμιση εως διαγραφή χρεών στα ασθενέστερα στρώματα

-Εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών

-Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις-Να υπάρξει ένας νέος δημόσιος, εργατικά ελεγχόμενος κοινωνικοποιμένος τομέας, κινητήριος δύναμη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου σοσιαλιστικής προοπτικής.

-Στήριξη μισθών και συντάξεων-εκδημοκρατισμός εργασιακών σχέσεων και συγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος

-Δημόσιος κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ. Ισχυρά και δημοκρατικά δημόσια , υπό κοινωνικό έλεγχο ΜΜΕ.

Για την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη

Στην εκτενή αναφορά στην Ευρωζώνη, στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» σημειώνεται ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις «υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει -και παραμένει- μια Ευρώπη των λαών, της σύγκλισης προς τα πάνω, της προόδου και του σοσιαλισμού». «Και αυτή η διαδικασία ανατροπής μπορεί να γίνει ρεαλιστική και να μην παραμείνει κενό γράμμα ή ουτοπία, αν ξεκινήσει από μια χώρα ή ομάδα χωρών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει, ίσως και πολύ σύντομα, ένα ντόμινο ανάλογων ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο», προστίθεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με την «Αριστερή Πλατφόρμα» ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση. Αντίθετα, «στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη, συνεχίζει η «Αριστερή Πλατφόρμα», «δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο». Για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά την Ε.Ε».

Συμμαχίες

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προτείνει ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή. Ειδικότερα προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς , κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα όμως, το κείμενο σημειώνει:

«Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ’ αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινοί αγώνες».